diumenge, 16 de desembre del 2012

Conclusions finals

He exposat en aquest bloc la meva estada de pràctiques amb l'equip d'inserció laboral de l'Ajuntament de Malgrat de Mar. 

He treballat amb grans professionals observant les entrevistes ocupacionals i practicant directament les mateixes. He après el funcionament del programa XALOC i el funcionament general de tot el departament.

A la meva estada a l'Ajuntament he rebut formació i documentació sobre un tema que està d'actualitat i en el que basaré el meu projecte de pràctiques, que és el model de competències. En aquest context el model de competències va enfocat al desenvolupament de les competències professionals dels usuaris en situació de recerca de feina. En com conscienciar a aquestes persones del canvi de model que estem vivint a tots els àmbits i en com adaptar les seves recerques de feina a una nova perspectiva en la que es valoren no només les competències bàsiques o tècniques sinó també el desenvolupament de competències transversals.
 
L'objectiu d'aquesta metodologia de treball és definir i executar el projecte professional de l'usuari, derivat de l’anàlisi de: la identificació d’interessos professionals, situar-se en el mercat laboral, la identificació d’ofertes i demandes, la identificació de factors que faciliten i dificulten la ocupabilitat, el coneixement de la disposició i posicionament davant del procés de millora de l’ocupabilitat. Per realitzar tota aquesta feina disposem d'eines com el test d'interessos professionals, test de competències, etc... i con a eina principal la entrevista o formació grupal.

dimarts, 4 de desembre del 2012

Avaluació de les pràctiques

Valoro molt positiva la meva estada al departament de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Malgrat de Mar, per vàries raons:

  • M'he sentit acollida pels companys en tot moment, m'han acceptat al grup de treball i principalment la meva tutora m'ha donat informació i suport en tot moment. Haig de dir que ha estat un privilegi poder treballar amb aquests grans professionals.
  • He après molt, he recopilat molta informació molt interessant, he pogut preguntar totes les qüestions que m'han sorgit i he pogut observar de primera mà el funcionament del servei d'orientació laboral.
  • He pogut atendre directament a usuaris, amb supervisió però amb autonomia, fet que m'ha ajudat a desplegar noves destreses.

Coses que m'han cridat l'atenció

Una de les coses que més m'ha cridat l'atenció, es la gran quantitat d'eines que hi ha a l'abast de tothom, que estan allà esperant que les fem servir.

Des de que he fet les pràctiques he  recomanat a moltes persones del meu entorn personal i laboral, una sèrie d'eines, test, i mètodes que he conegut al llarg del pràcticum, que m'han semblat interessantíssimes.

A nivell de persona, trobo que existeixen eines d'autoconeixement molt interessants, com són els test d'interessos, o de competències que he comentat anteriorment en altres posts.

A nivell d'organització, una de les metodologies que trobo que és molt útil a nivell de les empreses és la metodologia per competències, ja que ens dona la possibilitat de concebre als treballadors com a persones amb potencialitats i que suposa que les persones aprenguin al llarg de tota la vida evolucionant amb el seu entorn.


De la teoria a la pràctica

Fins ara he explicat la situació ideal d'una intervenció psicopedagògica en el marc de la orientació laboral, però la realitat del dia a dia, no permet fer aquesta feina tan acurada.

L'atenció al nombre d'usuaris només arriba a una primera entrevista on es treballa el següent:
  • Explicació dels serveis que pot fer servir: Club de la Feina, orientació i assessorament en tècniques de recerca de feina, com preparar una entrevista de treball o el currículum vitae, etc...
  • Introducció de dades personals, formatives i laborals a la Xarca Local d'Ocupació (XALOC)
  • Informació sobre activitats formatives.
 Es dona la possibilitat de realitzar, en alguns casos, una segona entrevista, on es pot arribar a aprofundir en el treball amb l'usuari, però no és la situació més freqüent.

Això denota una gran contradicció en el sistema, on a nivell teòric es treballa amb una profunditat i qualitat molt altes que difícilment es podran assolir a un nivell pràctic. Per aquest motiu he plantejat la meva intervenció a un nivell més profund, que no s'acostuma a treballar.

dilluns, 19 de novembre del 2012

Valorar les pròpies capacitats





Una tasca, des del meu punt de vista, molt interessant i on podem ajudar molt com a psicopedagogs, és a la valoració de les pròpies capacitats per tal d'identificar els propis límits personals en relació a l'àmbit laboral. Aquesta informació li servirà a l'usuari per:

  • Marcar-se objectius realistes
  • Conèixer les pròpies limitacions i treballar per superar-les
  • Conèixer el seu rumb 
Víktor Frankl va dir "Qui té un perquè trobarà sempre un com". Vull deixar clar que fer un autoanàlisi serà positiu si abans hem realitzat les 3 fases anteriors: conèixer el mercat de treball, conèixer els propis interessos i definir quines alternatives professionals tinc. Una vegada tenim aquest treball fet podem marcar uns objectius que ens donaran prou motivació per treballar sobre les nostres limitacions o debilitats.

Alternatives ocupacionals

Després de fer l'anàlisi del mercat i els test d'interessos professionals podrem obtenir informació sobre possibles alternatives ocupacionals.

Una vegada hem focalitzat com hem dit, podem entrar en detall a analitzar quines alternatives tinc i què requereixen. Una forma molt útil de realitzar aquest estudi és a través de l'aplicació de Porta 22 anomenat "Conèixer les feines"

En aquesta secció s'ofereix informació sobre totes les feines catalogades per sectors. Una part molt interessant és la que parla de les competències transversals que cal tenir per realitzar cada feina.

D'això en parlarem amb més detall properament.

Conèixer el mercat

Una variable important en el procés d'orientació laboral i que forma part de les 4 variables anteriorment presentades, és el coneixement sobre el mercat laboral, cal conèixer quins factors estructurals hi ha al mercat de treball que poden influenciar en la pròpia ocupabilitat.

Podem buscar, instar als usuaris a buscar informació sobre:
  • La cojuntura econòmica actual
  • La cojuntura del meu sector laboral
  • Les polítiques econòmiques i socials
  • Les infraestructures econòmiques i socials
  • Factors de discriminació social
El que nosaltres a la pràctica recomanem, és anar mirant les ofertes que van sorgint, donant cops d'ull amb una visió desperta, sobre quins són els treballs més demandats, quines ofertes es repeteixen contínuament i quins requisits tenen, quins sectors presenten major moviment, quines localitzacions presenten més ofertes i de quins tipus, etc... dades que l'usuari veu en la seva recerca de feina, però que no es para a analitzar.

Variables d'anàlisi del Projecte Professional

Una primera fase en la formació del projecte professional versa al voltant de l'anàlisi de 4 variables que ens ajudaran a formar una base sòlida sobre la que construir el projecte:

El post anterior es referia a la segona rodona que parla dels interessos professionals, de quina manera podem identificar els interessos i motivacions per tal de construir un objectiu laboral adequat a nosaltres.

Seguirem analitzant la resta de variables.

dijous, 15 de novembre del 2012

Test d'interessos professionals

Una de les eines que he trobat més interessants sobre l'orientació laboral és la utilització de tècniques per conèixer els propis interessos. Es sabut, que moltes vegades patim de desorientació precisament perquè no sabem el que ens agrada, davant la pregunta: "De què li agradaria treballar?" normalment la resposta és alguna cosa així com: "No se, del que he fet fins ara". Aquest és un marc de treball en el que m'he trobat en les poques entrevistes que he tingut ocasió de fer a les pràctiques.

Per aquest motiu, penso que és una eina molt útil, indicar a l'usuari que pot avaluar els seus interessos professionals per tal de conèixer quines feines poden ser més afins als seus gustos i a la seva manera de ser.

Hi ha diversos inventaris professionals com:
  • Inventari d'interessos de Kuder: que avalua els interessos del subjecte en diferent àrees com són: càlcul, art, ciència, literatura, música, servei social, aire lliure, àrea administrativa, mecànica i persuasió.
  • Inventari d'interessos professionals de Strong: on s'avaluen diferents components vocacionals segons una llista de feines, activitats relacionades amb el treball, assignatures escolars, activitats d'oci, tipus de persones, característiques autodescriptives i tria d'activitats.
  • Inventari de preferències vocacionals: enfocat en la divisió de sis tipus de personalitat: realista, investigador, empresarial, artístic, social i convencional.
 Però jo us recomano, en la pràctica professional i, fins i tot, a nivell personal, l'ús de tests d'interessos professional que es fan des de la xarxa. Us recomano el test d'interessos professionals de la web Porta 22 de l'Ajuntament de Barcelona, que és molt còmode de realitzar i dona uns resultats amb molta informació d'interés:

http://w27.bcn.cat/porta22/cat/persona/index.jsp

Com a segona opció us remeto al test del SOC (Servei Català d'Ocupació) que es diu CLOE, i que encara que és més llarg de respondre, dona molt bon retorn:

http://www.oficinadetreball.cat/cloe/ST?LANGUAGE=CA&CNMACTION=showIntro


dimarts, 30 d’octubre del 2012

L'entrevista

L'eina principal amb la que treballaré amb els usuaris és l'entrevista. En una primera fase es realitza una entrevista estructurada que ens ofereix la Diputació de Barcelona a través de la xarxa XALOC, on posem en contacte les dades dels usuaris i les ofertes de treball. Aquest és un primer pas imprescindible que, a més a més de donar una sortida a possibles ofertes i demandes ens permet una primera aproximació a l'usuari.

A partir de l'entrevista podem començar a fer una acció orientadora, l'entrevista ens permet informar a l'usuari de les possibilitats de treball conjunt amb el servei d'orientació laboral:
  • Assessorament individual per l'ocupació: com preparar una entrevista de treball, com fer un currículum vitae....
  • Formació: es passa un qüestionari d'interessos formatius a partir del qual organitzem cursos de formació segons aquestes necessitats.
  • Club de la feina: s'informa a l'usuari de la disponibilitat d'informació actualitzada d'ofertes i demandes així com d'accés a internet.
  •  Acompanyament a l'anàlisi de competències: aquest punt seria el meu projecte, ja que a causa de falta de personal i recursos mai es pot arribar a aquest nivell de profunditat amb els usuaris.

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Optimisme i il·lusió

Un imprescindible per mi és Emili Duró en la seva conferència "Optimismo e ilusión", la conferència ens serveix a molts nivells de la vida però en aquest context de les pràctiques és especialment rellevant degut a que parla de l'adaptació al canvi i la oportunitat de reinventar-nos en moments de crisi.

Espero que us agradi tan com a mi:


dissabte, 27 d’octubre del 2012

Indicadors demogràfics

Us dono més informació del context de treball a través dels indicadors demogràgics, on trobem dades sobre la població interessants com nombre d'habitants del municipi, distribució per edats, índex de població estrangera, etc... fets que també ens parlen del perfil dels usuaris del nostre servei.


Demografia 2011


Població 18444
Superficie (km2) 8,82
Altitud (m) 4
Densitat de població 2091
Creix. anual acumulatiu població 2002-2011 5,42%


Estructura d'edats
Percentatge de joves 15,86%
Percentatge d'adults 66,64%
Índex d'envelliment 110,36%
Índex de recanvi de la pob. en edats actives 127,43%
Edat Mitjana 41,7
% de població nascuda al mateix municipi 28,36

Naixements 2010 198
Defuncions 2010 157

% Població estrangera/total 2011 12,46%
% Població estrangera per continents 2011

Informe d'atur

 En relació al context, és important conèixer les dades concretes del territori on estem treballant, per aquest motiu us adjunto l'informe d'atur del que cal destacar algunes dades, com el recent augment de la taxa d'homes a l'atur en relació a anys anteriors, el nombre d'aturats per edats, que és més alt en edats entre 35 i 39 anys, el gran nombre d'aturats en el sector de la construcció i serveis (doncs ens trobem en una localitat turística), etc... dades que marquen el perfil dels usuaris del servei d'ocupació on ens trobem i que cal conèixer per adaptar les nostres estratègies a la realitat de cada moment.

 INFORME D'ATUR

Població: MALGRAT DE MAR
Període: Setembre 2012
   

 
Nota: Taxa d'atur calculada en base a la població activa local estimada.
    Variacions   
 Sexe Nombre Aturats  MES ANTERIOR  INTERANUAL  Taxa d'atur 
    Absoluts  Absoluts   
 Homes 241.156 2.059 0.86% 11.668 5.08% 15.19%
 Dones 235.652 938 0.40% 14.998 6.80% 17.45%
 TOTAL 476.808 2.997 0.63% 26.666 5.92% 16.23%

    Variacions   
 Grups d'edat Nombre Aturats  MES ANTERIOR  INTERANUAL  Taxa d'atur 
    Absoluts  Absoluts   
 Menors de 20 anys 8.297 694 9.13% -2.386 -22.33% 17.88%
 De 20 a 24 anys 26.313 1.428 5.74% -1.659 -5.93% 12.70%
 De 25 a 29 anys 43.811 444 1.02% -1.348 -2.99% 12.63%
 De 30 a 34 anys 61.309 -24 -0.04% -485 -0.78% 13.28%
 De 35 a 39 anys 69.600 -65 -0.09% 3.721 5.65% 14.88%
 De 40 a 44 anys 62.933 3 0.00% 5.699 9.96% 15.47%
 De 45 a 49 anys 58.977 220 0.37% 7.719 15.06% 16.63%
 De 50 a 54 anys 55.390 134 0.24% 6.259 12.74% 18.17%
 De 55 a 59 anys 55.574 188 0.34% 5.921 11.92% 24.66%
 Majors de 59 anys 34.604 -25 -0.07% 3.225 10.28% 29.60%
 TOTAL 476.808 2.997 0.63% 26.666 5.92% 16.23%

    Variacions 
 Grans grups d'ocupació Nombre Aturats  MES ANTERIOR  INTERANUAL 
    Absoluts  Absoluts 
 Directors i gerents 8.887 -142 -1.57% 311 3.63%
 Professionals científics i intel·lectuals 35.209 -136 -0.38% 5.260 17.56%
 Tècnics i professionals de suport 45.710 -513 -1.11% 4.118 9.90%
 Empleats d'oficina, comptables i administratius 62.078 2 0.00% 4.317 7.47%
 Treballadors de restauració, personals i venedors 82.630 1.453 1.79% 5.450 7.06%
 Treballadors act. agrícoles, ramaderes i pesqueres 3.286 118 3.72% 180 5.80%
 Artesans, treballadors indústries i construcció 73.289 504 0.69% 3.343 4.78%
 Operadors d'instal·lacions i màquines, i muntadors 36.382 124 0.34% 1.760 5.08%
 Ocupacions elementals 129.256 1.585 1.24% 1.923 1.51%
 Ocupacions militars 81 2 2.53% 4 5.19%
 TOTAL 476.808 2.997 0.63% 26.666 5.92%

    Variacions 
 Nivell formatiu Nombre Aturats  MES ANTERIOR  INTERANUAL 
    Absoluts  Absoluts 
 Sense estudis 4.530 18 0.40% 238 5.55%
 Estudis primaris incomplets 18.513 157 0.86% -911 -4.69%
 Estudis primaris complets 37.758 -75 -0.20% -1.114 -2.87%
 Programes formació professional 42.704 546 1.30% 3.621 9.26%
 Educació general 295.190 2.121 0.72% 13.768 4.89%
 Tècnics-professionals superiors 31.368 -15 -0.05% 4.243 15.64%
 Universitaris primer cicle 17.053 95 0.56% 2.239 15.11%
 Universitaris segon i tercer cicle 29.161 143 0.49% 4.577 18.62%
 Altres estudis post-secundaris 531 7 1.34% 5 0.95%
 TOTAL 476.808 2.997 0.63% 26.666 5.92%

    Variacions 
 Sectors Nombre Aturats  MES ANTERIOR  INTERANUAL 
    Absoluts  Absoluts 
 Agricultura 4.259 402 10.42% 316 8.01%
 Indústria 76.203 -608 -0.79% 1.480 1.98%
 Construcció 69.935 -282 -0.40% 874 1.27%
 Serveis 302.694 2.684 0.89% 25.869 9.34%
 Sense ocupació anterior 23.717 801 3.50% -1.873 -7.32%
 TOTAL 476.808 2.997 0.63% 26.666 5.92%

  Font de les dades: Diputació de Barcelona. Elaboració pròpia

Traspasar l'umbral de la zona de confort

Una de les nostres funcions com a psicopedagogs és la gestió del canvi (tema del debat). Us adjunto un vídeo que he tingut la oportunitat de veure durant la realització de les pràctiques que tracta sobre aquest tema, sobre com tenim un cercle del que ens costa sortir, ja que suposa una zona de confort. Però sense sortir d'aquest cercle no podem evolucionar.


Factors que defineixen la ocupabilitat

L'objecte d'estudi d'aquest àmbit són els diferents factors que envolen a les persones en el seu procés de recerca de feina, factors que cal analitzar i valorar per tal d'identificar aquells elements que incideixen de manera significativa (ja sigui en positiu o negatiu) en la seva ocupabilitat. Els factors són el següents:


FACTORS ESTRUCTURALS
FACTORS PERSONALS
FACTORS COMPETENCIALS
Factors econòmics, polítics i socials externs

Situació del mercat laboral en relació a les persones treballadores

Cojuntura del sector opupacional

Polítiques econòmiques i socials

Infraestructura econòmica i social

Factors de discriminació

Trajectòria professional formal i informal (ocult) i posicionament professional envers el sector o activitat

Trajectòria formativa formal i informal

Situació socioeconòmica

Nivell sociocultural

Sistema de creences

Situació familiar (rol exercit)

Altres (estat de salut, discapacitat, gènere, violència masclista, etc.)
COMPETÈNCIES TÈCNIQUES
Competències del perfil professional i empresarial

COMPETÈNCIES DE BASE
Accés a l’ocupació
Instrumentals bàsiques
Instrumentals específiques

COMPETÈNCIES TRANVERSALS
Competències de diagnòstic
Competències relacionals
Competències d’afrontament
Es milloren mitjançant decisions polítiques i/o canvis econòmics
Es milloren amb aprenentatges formatius,  laborals, experiències personals, recursos socials i accions d’assessorament i /o acompanyament


Cóm?



El trema que treballaré en profunditat durant aquestes pràctiques és el model de competències que tracta sobre la identificació i desenvolupament competencial d’aquelles persones que necessiten millorar la seva ocupabilitat per tal d’assolir un objectiu laboral. Les competències professionals que es defineixen com “aquell conjunt integrat i complex de coneixements, capacitats, habilitats, destreses i comportaments laborals, considerats en un sentit molt ampli, que es posen en joc en l’execució d’una determinada activitat laboral.”

Per treballar aquest aspecte cal fer un anàlisi de la ocupabilitat, on ens trobem que existeixen factors vinculats al context (factors estructurals) i factors vinculats a la persona (de base i competencials). Seguin el model ISFOL, trobem que els factors competencials s’organitzen en tres gran blocs, depenent del tipus de competències, que poden ser: tècnico-professionals, de base i transversals.

El procés d’inserció laboral segons aquest model, s’estructura en tres fases bàsiques: inicial, de treball i de tancament. Durant la fase de treball la persona podrà definir i executar el seu projecte professional derivat de l’anàlisi de les següents variables: identificació d’interessos professionals, situar-se en el mercat laboral, identificació d’ofertes i demandes, identificació de factors que faciliten i dificulten la ocupabilitat, coneixement de la disposició i posicionament davant del procés de millora de l’ocupabilitat.

dimecres, 24 d’octubre del 2012

Què fem?

Al centre d'inserció laboral on estic fent les pràctiques ofereixen els següents serveis als ciutadans:

  • Entrevistes ocupacionals: atenció personalitzada a les persones en procés actiu de recerca de feina que volen formar part de la Xarxa XALOC (Xarxa Local d’Ocupació), on s’enregistren les dades personals, formatives i laborals dels demandants d’ocupació.
  • Accions d'orientació i assessorament individual i/o grupal en tècniques de recerca de feina, definició de l’objectiu professional,…
  • Club de la Feina: servei d'autoconsulta i informació laboral i formativa, adreçat a les persones que es troben en recerca activa de feina, oferint els recursos necessaris per informar, orientar i assessorar en relació a la formació i/o l’ocupació.
  • Gestió d'ofertes de feina: posant en contacte les empreses que cerquen treballadors amb els demandants d’ocupació que reuneixen el perfil requerit.
  • Gestió de plans d’ocupació: programes de contractació de treballadors aturats per a la realització d’obres i serveis d’interès general i social; els quals estan subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya i cofinançats pel Fons Social Europeu.