diumenge, 16 de desembre del 2012

Conclusions finals

He exposat en aquest bloc la meva estada de pràctiques amb l'equip d'inserció laboral de l'Ajuntament de Malgrat de Mar. 

He treballat amb grans professionals observant les entrevistes ocupacionals i practicant directament les mateixes. He après el funcionament del programa XALOC i el funcionament general de tot el departament.

A la meva estada a l'Ajuntament he rebut formació i documentació sobre un tema que està d'actualitat i en el que basaré el meu projecte de pràctiques, que és el model de competències. En aquest context el model de competències va enfocat al desenvolupament de les competències professionals dels usuaris en situació de recerca de feina. En com conscienciar a aquestes persones del canvi de model que estem vivint a tots els àmbits i en com adaptar les seves recerques de feina a una nova perspectiva en la que es valoren no només les competències bàsiques o tècniques sinó també el desenvolupament de competències transversals.
 
L'objectiu d'aquesta metodologia de treball és definir i executar el projecte professional de l'usuari, derivat de l’anàlisi de: la identificació d’interessos professionals, situar-se en el mercat laboral, la identificació d’ofertes i demandes, la identificació de factors que faciliten i dificulten la ocupabilitat, el coneixement de la disposició i posicionament davant del procés de millora de l’ocupabilitat. Per realitzar tota aquesta feina disposem d'eines com el test d'interessos professionals, test de competències, etc... i con a eina principal la entrevista o formació grupal.

dimarts, 4 de desembre del 2012

Avaluació de les pràctiques

Valoro molt positiva la meva estada al departament de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Malgrat de Mar, per vàries raons:

  • M'he sentit acollida pels companys en tot moment, m'han acceptat al grup de treball i principalment la meva tutora m'ha donat informació i suport en tot moment. Haig de dir que ha estat un privilegi poder treballar amb aquests grans professionals.
  • He après molt, he recopilat molta informació molt interessant, he pogut preguntar totes les qüestions que m'han sorgit i he pogut observar de primera mà el funcionament del servei d'orientació laboral.
  • He pogut atendre directament a usuaris, amb supervisió però amb autonomia, fet que m'ha ajudat a desplegar noves destreses.

Coses que m'han cridat l'atenció

Una de les coses que més m'ha cridat l'atenció, es la gran quantitat d'eines que hi ha a l'abast de tothom, que estan allà esperant que les fem servir.

Des de que he fet les pràctiques he  recomanat a moltes persones del meu entorn personal i laboral, una sèrie d'eines, test, i mètodes que he conegut al llarg del pràcticum, que m'han semblat interessantíssimes.

A nivell de persona, trobo que existeixen eines d'autoconeixement molt interessants, com són els test d'interessos, o de competències que he comentat anteriorment en altres posts.

A nivell d'organització, una de les metodologies que trobo que és molt útil a nivell de les empreses és la metodologia per competències, ja que ens dona la possibilitat de concebre als treballadors com a persones amb potencialitats i que suposa que les persones aprenguin al llarg de tota la vida evolucionant amb el seu entorn.


De la teoria a la pràctica

Fins ara he explicat la situació ideal d'una intervenció psicopedagògica en el marc de la orientació laboral, però la realitat del dia a dia, no permet fer aquesta feina tan acurada.

L'atenció al nombre d'usuaris només arriba a una primera entrevista on es treballa el següent:
  • Explicació dels serveis que pot fer servir: Club de la Feina, orientació i assessorament en tècniques de recerca de feina, com preparar una entrevista de treball o el currículum vitae, etc...
  • Introducció de dades personals, formatives i laborals a la Xarca Local d'Ocupació (XALOC)
  • Informació sobre activitats formatives.
 Es dona la possibilitat de realitzar, en alguns casos, una segona entrevista, on es pot arribar a aprofundir en el treball amb l'usuari, però no és la situació més freqüent.

Això denota una gran contradicció en el sistema, on a nivell teòric es treballa amb una profunditat i qualitat molt altes que difícilment es podran assolir a un nivell pràctic. Per aquest motiu he plantejat la meva intervenció a un nivell més profund, que no s'acostuma a treballar.