dilluns, 19 de novembre del 2012

Valorar les pròpies capacitats





Una tasca, des del meu punt de vista, molt interessant i on podem ajudar molt com a psicopedagogs, és a la valoració de les pròpies capacitats per tal d'identificar els propis límits personals en relació a l'àmbit laboral. Aquesta informació li servirà a l'usuari per:

  • Marcar-se objectius realistes
  • Conèixer les pròpies limitacions i treballar per superar-les
  • Conèixer el seu rumb 
Víktor Frankl va dir "Qui té un perquè trobarà sempre un com". Vull deixar clar que fer un autoanàlisi serà positiu si abans hem realitzat les 3 fases anteriors: conèixer el mercat de treball, conèixer els propis interessos i definir quines alternatives professionals tinc. Una vegada tenim aquest treball fet podem marcar uns objectius que ens donaran prou motivació per treballar sobre les nostres limitacions o debilitats.

Alternatives ocupacionals

Després de fer l'anàlisi del mercat i els test d'interessos professionals podrem obtenir informació sobre possibles alternatives ocupacionals.

Una vegada hem focalitzat com hem dit, podem entrar en detall a analitzar quines alternatives tinc i què requereixen. Una forma molt útil de realitzar aquest estudi és a través de l'aplicació de Porta 22 anomenat "Conèixer les feines"

En aquesta secció s'ofereix informació sobre totes les feines catalogades per sectors. Una part molt interessant és la que parla de les competències transversals que cal tenir per realitzar cada feina.

D'això en parlarem amb més detall properament.

Conèixer el mercat

Una variable important en el procés d'orientació laboral i que forma part de les 4 variables anteriorment presentades, és el coneixement sobre el mercat laboral, cal conèixer quins factors estructurals hi ha al mercat de treball que poden influenciar en la pròpia ocupabilitat.

Podem buscar, instar als usuaris a buscar informació sobre:
  • La cojuntura econòmica actual
  • La cojuntura del meu sector laboral
  • Les polítiques econòmiques i socials
  • Les infraestructures econòmiques i socials
  • Factors de discriminació social
El que nosaltres a la pràctica recomanem, és anar mirant les ofertes que van sorgint, donant cops d'ull amb una visió desperta, sobre quins són els treballs més demandats, quines ofertes es repeteixen contínuament i quins requisits tenen, quins sectors presenten major moviment, quines localitzacions presenten més ofertes i de quins tipus, etc... dades que l'usuari veu en la seva recerca de feina, però que no es para a analitzar.

Variables d'anàlisi del Projecte Professional

Una primera fase en la formació del projecte professional versa al voltant de l'anàlisi de 4 variables que ens ajudaran a formar una base sòlida sobre la que construir el projecte:

El post anterior es referia a la segona rodona que parla dels interessos professionals, de quina manera podem identificar els interessos i motivacions per tal de construir un objectiu laboral adequat a nosaltres.

Seguirem analitzant la resta de variables.

dijous, 15 de novembre del 2012

Test d'interessos professionals

Una de les eines que he trobat més interessants sobre l'orientació laboral és la utilització de tècniques per conèixer els propis interessos. Es sabut, que moltes vegades patim de desorientació precisament perquè no sabem el que ens agrada, davant la pregunta: "De què li agradaria treballar?" normalment la resposta és alguna cosa així com: "No se, del que he fet fins ara". Aquest és un marc de treball en el que m'he trobat en les poques entrevistes que he tingut ocasió de fer a les pràctiques.

Per aquest motiu, penso que és una eina molt útil, indicar a l'usuari que pot avaluar els seus interessos professionals per tal de conèixer quines feines poden ser més afins als seus gustos i a la seva manera de ser.

Hi ha diversos inventaris professionals com:
  • Inventari d'interessos de Kuder: que avalua els interessos del subjecte en diferent àrees com són: càlcul, art, ciència, literatura, música, servei social, aire lliure, àrea administrativa, mecànica i persuasió.
  • Inventari d'interessos professionals de Strong: on s'avaluen diferents components vocacionals segons una llista de feines, activitats relacionades amb el treball, assignatures escolars, activitats d'oci, tipus de persones, característiques autodescriptives i tria d'activitats.
  • Inventari de preferències vocacionals: enfocat en la divisió de sis tipus de personalitat: realista, investigador, empresarial, artístic, social i convencional.
 Però jo us recomano, en la pràctica professional i, fins i tot, a nivell personal, l'ús de tests d'interessos professional que es fan des de la xarxa. Us recomano el test d'interessos professionals de la web Porta 22 de l'Ajuntament de Barcelona, que és molt còmode de realitzar i dona uns resultats amb molta informació d'interés:

http://w27.bcn.cat/porta22/cat/persona/index.jsp

Com a segona opció us remeto al test del SOC (Servei Català d'Ocupació) que es diu CLOE, i que encara que és més llarg de respondre, dona molt bon retorn:

http://www.oficinadetreball.cat/cloe/ST?LANGUAGE=CA&CNMACTION=showIntro